75 jaar bevrijding

In het afgelopen jaar is door de Dorpsraden van Rossum en Hurwenen het plan opgevat om een boek over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog uit te brengen, in aansluiting op “75 jaar bevrijding”. Voor dit boek zijn 22 inwoners van beide dorpen ge├»nterviewd over hun ervaringen in de oorlog. De interviews zijn aangevuld met bewerkingen van eerder verschenen artikelen en met fragmenten uit het indrukwekkende dagboek dat een jonge Rossumse inwoner in die tijd bijhield.

Het boek geeft door al de verschillende invalshoeken een goed inzicht in de situatie in beide dorpen in die tijd. Met name in het laatste oorlogsjaar toen dit deel van de Bommelerwaard frontgebied was. Dit leverde bijzondere verhalen op over ingrijpende gebeurtenissen, zoals de angst voor neerstortende V1’s. En bijvoorbeeld de spanningen in de bevolking, die van de ene op de andere dag verplicht werd huis en haard te verlaten en soms naar verre oorden te evacueren.

Als titel is gekozen voor “Rossum en Hurwenen in de Tweede Wereldoorlog; getuigenissen van inwoners”. Het boek verschijnt op 29 april 2020 in een oplage van 1000 exemplaren. Vanaf vrijdag 1 mei 2020 wordt het 130 pagina’s tellende boek gratis aan de bevolking van Hurwenen en Rossum aangeboden.

Geïnteresseerde inwoners kunnen zich via intekening op de websites van de dorpsraad Rossum of de dorpsraad Hurwenen melden. Belangstellenden van buiten de dorpen kunnen zich eveneens op de websites van de dorpsraden aanmelden.

Reacties zijn gesloten.