Voordracht: De Tweede Wereldoorlog in de Bommelerwaard

 

Onder auspiciën van de Dorpsraad Rossum en het Manhuisfonds te Rossum worden er binnenkort een interessante lezing gehouden.

 

De Tweede Wereldoorlog in de Bommelerwaard;

de gedwongen evacuatie in september 1944

 

een lezing door Gerrit Verkuil, journalist en kenner van de

geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog

in de Bommelerwaard

 

op woensdagavond 4 oktober 2017

20.00 – 22.00 uur

 

de lezing vindt plaats in Dorpshuis De Parel,

Kerkstraat te Rossum. Ze is voor iedereen toegankelijk.

 

kosten € 5 (inclusief een kopje koffie of thee)

 

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de Bommelerwaard frontgebied. Na de verloren Slag om Arnhem, kwam midden september van 1944, het offensief van de geallieerde legers tot stilstand bij de grote rivieren. De Bommelerwaard bleef in Duitse handen, in Brabant lagen de Engelsen en Amerikanen.
Over deze voor veel inwoners spannende tijd zal de lezing van Gerrit Verkuil gaan. Hij memoreert onder meer dat de Duitse bezetter alle kerktorens liet opblazen, ook die van de Rooms Katholieke kerk aan de Kerkstraat in Rossum en van de Hervormde kerk in Hurwenen. Wonderwel bleef de toren van de historische toren van de Hervormde kerk in Rossum gespaard.
Een ingrijpende maatregel in die septemberdagen was het Duitse bevel om een deel van de Bommelerwaard te ontruimen. De bevolking werd verplicht om snel te vertrekken. Op de toegangswegen en op de rivieren zag je veel inwoners van het te evacueren gebied wegtrekken, sommige naar verre oorden, zoals Friesland, anderen dichter bij, zoals naar de Tielerwaard. De evacuatie duurde voor velen tot de meidagen van 1945.
Over dit alles vertelt Gerrit Verkuil, die in de loop van de tijd veel kennis heeft verzameld over deze voor velen traumatische periode.

Laat een reactie achter

HTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>